Skip to main content

Gömülü diş, diş rahatsızlıkları arasında önemli bir yere sahip. Bu rahatsızlığı yaşayan birçok kişi, gömülü diş operasyonu ile ilgili yeterli bilgi sahibi olmadığı için, bu sorunla yaşamaya devam ediyor. Gömülü diş ise, rahatsızlığı olan kişilere hem sağlık açısından değişik sorunlar yaşatıyor, hem de yaşam konforlarını önemli oranda düşürüyor.

Gömülü Diş Nedir?

Tüm dişlerin çene kemiğinden ağız içine sürülme zamanları bulunuyor. Bu sürenin gelmesine rağmen, çene kemiği içinden tamamen ya da hiç çıkamayan dişlere gömülü diş adı veriliyor. Köpek dişleri ve yirmi yaş dişleri olarak adlandırılan azı dişleri, en çok gömülü kalan dişler arasındadır. bazı dişler çene kemiğinden çıkmasına rağmen üzerindeki doku tabakasından dolayı görülemezler. Bazıları ise, çıkması gerekenden daha az seviyede görülebilirler. Tüm bu durumdaki dişler, gömülü diş olarak kabul edilirler.

Gömülü Diş Oluşmasının Nedenleri Nelerdir?

Dişlerin gömülü kalmasının birçok nedeni bulunabilir. Bunlardan en yaygın olanları şunlardır;

  • Dişin ön kısımlarının, yer değiştiren komşu dişler tarafından kapanmış olması
  • Kalıtsal faktörler
  • Hastanın çenesinin normalden daha dar olması sebebi ile dişlerin bulunduğu alanın da dar olması
  • Tedavi edilmeyen enfeksiyonlara bağlı olarak, diş sürümünün durmuş olması

Gömülü dişe neden olan sebepler, kişilere göre değişiklik gösterebilir. Bazı durumlarda çene bölgesinde oluşan travmalar da gömülü dişe neden olabilir.

Gömülü Dişlerin Tedavi Edilme Yöntemleri Nelerdir?

Gömülü dişler, estetik görünümün bozulmasından çok, yapmış olduğu ağrıdan dolayı da önemli bir sorundur. Gömülü diş tedavisi ile ilgili ağız ve çene cerrahları müdahalede bulunabilirler. Çoğu zaman ufak bir cerrahi müdahale ile gömülü diş, olması gereken yer ve seviyeye getirilebilir. Bu da, gömülü dişin üzerindeki dokunun alınması ya da yanlarının açılıp genişletilerek sürümün devam etmesini sağlamak şeklinde olur. Bazı durumlarda ise, gömülü dişin çekilmesi gerekir. Özellikle 20 yaş dişlerinin gömülü olması durumunda, dişin çekilmesi ilk tedavi yöntemi olarak kabul edilir. Köpek ve diğer dişlerinin gömülü olması durumunda ise, dişin çekilmesi en son çare olarak görülür.

Gömülü Diş Operasyonu Uzun Sürer Mi?

Gömülü diş operasyonunun süresi, hangi dişin gömülü olduğuna ve dişin durumuna göre değişiklik gösterir. gömülü diş, komşu dişlere zarar vermeden çekilebilecek bir durumda ve enfeksiyon bulunmuyorsa, operasyon çok kısa sürede tamamlanır. Özellikle çene kemiğinin çok içinde bulunan ya da komşu dişlerin köklerine yapışık gömülü dişlerin çekim, ufak çapta da olsa bir ameliyata dönüşebilir. Bu da sürenin daha uzun olmasına neden olur.

Gömülü Diş Operasyonundan Sonra Neler Yapılmalıdır?

Gömülü diş operasyonundan sonra ağrı, şişlik ve yüz bölgesinde morarma olabilir. Bunlar zamanla geçen sorunlardır ve diş hekiminin önerdiği ilaçlarla etkileri azaltılabilir. Operasyon sonrasında ağza yerleştirilen tampon en az 30 dakika bekletilmeli ve en az 4 saat yeme içime yapılmamalıdır. Daha sonra ılık ve sulu yemekler tercih edilmelidir.

Leave a Reply

Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?