İzmir Diş Dolgusu

Uzman Diş Hekimi Mehmet Ali Koldaş, Diş Dolgusu hakkında en doğru bilgiyi edinmeniz için bu içeriği kendi hazırladı.

diş çekimi

Dentomega ile şimdi iletişime geçin ve randevunuzu oluşturun. Hasta temsilcilerimiz 7 gün 24 saat sorularınızı yanıtlamak için hazır!

Diş dolgusu tedavisi, kırılmış ya da çürümeye başlamış dişlere uygulanan ve dişlerin kaybedilmesini önleyen bir tedavidir. Kırık ya da çatlamış dişlere dolgu yapılması dişin daha fazla kırılmasını engelleyeceği gibi, çürük dişlere yapılan dolgular da dişin çürümesini durdurur. Dolgu tedavisi sayesinde çeşitli nedenlerle deforme olmuş dişler tedavi edilerek sağlıklı bir yapıya ve estetik bir görünüme kavuşabilir.

Diş Dolgusu Türleri

Diş dolgusu kullanılan malzeme ve uygulanan tedavi yöntemlerine bağlı olarak farklı türlere ayrılır:

  1. Amalgam Dolgu

Amalgam dolgu dayanıklı olması ve fiyat olarak daha ucuza mal edilmesi nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Cıva, bakır, gümüş ve çinko gibi elementlerden elde edilen amalgam, en az 5 yıl boyunca herhangi bir soruna neden olmadan kullanılabilir. Ancak amalgam dolgu parlak gri renge sahip olduğundan estetik açıdan tercih edilmeyebilir. Genellikle arka ve üst dişlere uygulanan amalgam dolgu, ağız ve diş bakımı kurallarına uyulduğunda yıllarca hiçbir sorun yaşamadan kullanılabilir.

  1. Cam İyonomer Dolgu:

Genellikle çocuklar için kullanılan cam iyonomer dolgu, diş köküne kadar uzanmış çürüklerin tedavisi için uygulanır. Cam iyonomer dolgu uygulamalarında florid salgılanır ve dişlerin kenetlenmesi desteklenmiş olunur.

  1. Kompozit Dolgu:

Kompozit dolgu dayanıklılığı yüksek ve diş rengi uyumluluğu olan dolgu türü olması sebebiyle yaygın olarak kullanılır. Kompozit dolgu günümüzden en yaygın kullanılan dolgu türü olmakla birlikte ön dişlerde de rahatlıkla kullanılabilir. Ömür boyu kalıcı olmamakla birlikte uzun yıllar boyunca dayanıklılığını koruyarak estetik görünüm sağlayabilir.

Diş Dolgusu İşlemi Ne Kadar Sürer?

Diş dolgusuna, hekim tarafından yapılan diş muayenesi sonrasında karar verilir. Deforme olan dişin yapısı ve hastanın estetik kaygıları doğrultusunda uygulanacak dolgu türüne ve tedaviye karar verilir. Diş dolgusu uygulaması ortalama 15-25 dakika arasında zaman alır. Standart olarak uygulanan kompozit dolgular kısa sürede tamamlanabilir. Bununla birlikte kompozit lamina işlemi yaklaşık 40 dakika sürebilir. Ön dişlere yapılan ve estetik görünüme odaklanan dolgular ise 30-40 dakika içerisinde tamamlanır.

Dolgu işleminin süresi, dolgunun hangi dişe yapıldığı ve diş hekiminin bu alandaki deneyimine göre de değişiklik gösterebilir. Dolgu yaptırmadan önce diş hekimi muayenesi şarttır. Bazı durumlarda hekimler farklı türde tedaviler ya da ek tedaviler önerebilir. Böyle bir durumda tedavi süresi ya da işlem süresi değişebilir.

Düşen dolgular için yeniden dolgu yaptırma işlemleri genellikle 15-20 dakika sürer.  Bazı durumlarda tedavi için geçici dolgu yapılması da gerekebilir. Geçici dolgu ortalama 10 dakika içerisinde tamamlanır.

Diş Dolgusu Fiyatları

Diş dolgusu fiyatları dolgu türü, dolgunun yapılacağı diş gibi faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Ortalama bir fiyat bilgisi için Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından belirlenen ücret tarifesi incelenebilir. Diş dolgusu fiyatını etkileyen faktörler şu şekildedir:

  1. Diş kliniği: Diş dolgusu tedavisi yaptıracağınız diş kliniğinin fiyat politikaları ve anlaşmalı olduğu kurumlar ile işlemi gerçekleştirecek diş hekiminin uzmanlık durumu diş dolgusu fiyatlarını etkileyebilir.
  2. Dolgu yapılacak diş sayısı: Dolgu genellikle tek diş için yapılsa da, kırılma ya da çürüme birkaç dişi aynı anda etkileyebilir. Bu nedenle dolgu yapılacak diş sayısı fiyat konusunda önemli bir etkendir.
  3. Enfeksiyon durumu: Dişlerde enfeksiyon varsa öncelikle enfeksiyona karşı tedavi uygulanması gerekir. Dolgu yapılmadan önce enfekte olmuş dişlerin tedavisinin tamamlanması gerekir. Bu şekilde birkaç muayene yapılması gerektiğinden enfekte dişler varsa diş dolgusu fiyatları artabilir.
  4. Hangi dişe dolgu yapılacağı: Hangi dişe dolgu yapılacağı hekimin harcayacağı zaman ve emek açısından önem taşır. Zor konumdaki dişlere dolgu yapılması daha uzun zaman alacağı gibi daha maliyetli olabilir.

Hekimlerin ya da kliniklerin diş dolgusu işleme fiyat verebilmeleri için hastaların ağız ve diş sağlığı muayenesinden geçmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Diş Hekimlerimiz Sizin İçin Açıklıyor

Uzman Diş Hekimi Mehmet Ali Koldaş, Diş Dolgusu hakkında en doğru bilgiyi edinmeniz için bu içeriği kendi hazırladı.

Mehmet Ali Koldaş

Diş Dolgusu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Diş dolgusu değişir mi?

Diş dolgusu iyi bakıldığı takdirde uzun yıllar kullanılmaktadır.ama diş sıkma ve gıcırdatamaya bağlı,yenilene içilen sert gıdalara bağlı diş dolgusunda çatlama yada kırılmalar gözlemlenebilmektedir.ayrıca zaman için dolgunun sızdırabilmeside söz konusu olabilir.önemli olan düzenli aralıklarla kontrol edilip zamanında müdahele ile değiştirilmesi gerekmektedir.

Diş dolgusu yaptırdım ne zaman fırçalayıp, ne zaman yeyip içmeliyim ?

Tabi ki doktorun yaptığı dolgu cinsine bağlı olmakla beraber genellikle kompozit dolgu yapılmaktadır. Kompozit dolgularla hemen fırçalama, yeme içme faliyeti yapmakta hiçbir sakınca yoktur.

Diş dolgusu hangi durumlarda yapılır?

Dişlerin çürümesi yada kırılması sonucu oluşan boşluğun doldurulması işlemidir.
Dişi kurtarıp kullanmak için boş olan kısmın acilen doldurulması gerekmektedir. Aksi halde kanal tedavisi yada çekim işlemine kadar giden bir tedavi protokolü uygulanabilmektedir.

Ön diş dolgusunda hangi maddeler seçilir?

Ön diş gibi estetik bölgedeki dolgularda, genellikle estetik özellikleri basma dayanımına göre çok daha yüksek dolgular seçilmektedir. Cilası ve parlatılma özellikleri çok daha yüksektir.bu sayede doğallık çok daha ön planda olmaktadır.

Diş dolgusu sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Anestezi etkisi geçmeden yemek yenilmemelidir.aksi halde dudak ve yanak çiğnenebilir. Her ne kadar dolguda olsa çok sert cisimleri çiğnemek için sağlam dişimizi de, dolgulu dişimizi de kullanamamak gerekmektedir. Derin olan dolgularda 2-3 hafta sinir hassasiyeti beklenmektedir. Daha uzun süren hassasiyetlerde hekim ile iletişime geçilebilir. Dolgu yapıldıktan sonraki saatlerde dolgu için kullanılan aletlerin travması olabilir ilk 24 saat içinde geçmesi beklenmektedir.

Diş dolgu ücreti ne kadar?

Diş dolgu ücretleri kullanılan malzeme ve tekniğe göre değişmekle beraber her yıl türk dişhekimleri odası her yıl tavsiye edilen bir fiyat belirlemektedir.iyi yapılan bir diş dolgusunun uzun yıllar kullanılacağı düşünülürse kalite ve uygulama prensiplerinden taviz verilmemesi gerekmektedir.

Diş dolgusu ne kadar dayanır?

Altın ve metal dolgular daha uzun dayanıma sahip olmakla beraber, amalgam dolguların içinde civa olmasından dolayı, altının maliyeti ve yapım zorluğundan kaynaklı artık kullanımı çok sınırlı kalmıştır. Kompozit dolgular yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ortalama kullanım süresi 7-10 yıl arasında değişmektedir. Mutlaka her yıl kontrol edilmesi gerekmektedir.

Dolgulu diş çürür mü?

Yeterli ağız bakımı yapılmıyorsa dolgu dişte çürüyebilir, fark edildiğinde hemen çürüğün temizlenip dolgunun yenilenmesi gerekmektedir.
Ağızda uyumu bozulan dolgular dişin çürümesine sebepte olabilir bu yüzden mutlaka yılda bir diş hekimi kontrolü önerilmektedir.

Ağzımda siyah dolgu var sağlığıma zararlı mı?

Siyah dolgular yani amalgam dolgular yapımı sırasında, ve sökümü sırasında aktif civa içeriği var iken, yapıldıktan sonra ağızda pasif duruma geçmektedir.Pasif durumdaki amalgamın zararı olup olmadığı konusunda hala çok sayıda araştırma yapılmaktadır.

Dişimde kırık var ama ağrım yok dolgu yaptırmalı mıyım?

Kesinlikle yaptırılması gerekmektedir. Açıkta kalan diş yüzeyi ağızdaki bakteri ve yiyecek artıkları ile direk temas ettikçe çürüme riski artmaktadır. O yüzden beklenmeden hemen dolgu yaptırılmalıdır.

Diş dolgu maddeleri(türleri) nelerdir?

KOMPOZİT DOLGULAR içeriğin rezin esaslıdır,günümüzde en sık kullanılan dolgu yöntemidir.
AMALGAM DOLGU, artık gunumuzde daha z kullanılmaktadır,içeriğinde gümüş ,civa,bakır,kalay bulunmaktadır.
PORSELEN DOLGU(İNLEY-ONLEY) ağızdan alınan ölçülerle labrotuvarda hazırlanarak ağza uygulanan tedavilerdir.uzun dönem başarısı daha yüksek dolgulardır.

Diş dolgusu yapılırken iğne yapılır mı?

Kişinin ağrı eşiği ile de alakalı olmakla beraber küçük çürüklerde anestezi yapılmadan da işlem yapılabilmektedir. Ama daha büyük çürüklü dişlerde anestezi uygulaması mutlaka yapılmaktadır.

Dolgudan sonra ağrı olur mu?

Dolgudan sonra görülen 1-2 hafta hassasiyet normal olarak kabul edilirken,ağrı genelde yüksek olan dolgudan kaynaklanmaktadır. O yüzden dolgu yüksekliği mutlaka kontrol edilmelidir.

Dolgudan sonra hassasiyet ne kadar sürer?

Diş tübüllerden oluşmaktadır, dolgu yapılırken tübüllerin kalsifiye olan ağzı açılmaktadır, 1-2 hafta kalsifiye olmamış tübül ağzı insana hassasiyet hissi vermektedir.1-2 hafta olması beklenen bir durumdur.bazen dahada uzun sürebilir. Geçmeyen bir hassasiyet olduğunda beklenmeden diş hekimine başvurulması gerekmektedir.

Harika bir gülüşe sahip olmak, sandığınız kadar zor değil.

Dentomega'yı şimdi arayarak hemen randevunuzu oluşturabilirsiniz. Sağlıklı gülüşler dileriz.

Telefon Numaralarımız

7 Gün 24 Saat Arayabilirsiniz 0 232 388 77 99

Bizimle İletişimde Kalın