Skip to main content

Birçok sağlık nedeninin başlangıç nedenini oluşturan diş ve diş eti problemlerinde, doku bozukluğuna da sıkça rastlanmaya başlandı. Diş lezyonu adı verilen bu rahatsızlık nedeni ile diş hekimlerine başvuranların sayısında önemli bir artış görülüyor.

Diş Lezyonu Nedir?

Doku bozukluğu anlamına gelen lezyona, tüm uzuvlarda görüldüğü gibi dişlerde de sıklıkla rastlanılıyor. Diş köklerinde bulunan dokuların bozulmasına, diş lozyonu adı veriliyor. Kısacası diş lezyonu, diş köklerinde oluşan doku hasarı olarak tanımlanabilir.

Diş lezyonları akut olabileceği gibi kronikte olabilir. Kronik olan diş lezyonları genellikle belirti göstermeyip röntgende teşhis edilebilir. Akut diş lezyonları ise yaygın olarak ağrılı geçmektedir. Halk dilinde diş lezyonu, diş köklerinde oluşan kist olarak da bilinir ve kist oluşumundan dolayı tedirginlik duyulur. Oysa, düzenli bir tedavi ile diş lezyonu tedavi edilebilir.

Diş Lezyonu Nedenleri Nelerdir?

Diş lezyonu oluşumu için çok sayıda neden olabilir. Bunların en bilineni ve yaygın olarak rastlanılanları şunlardır;

  • Travmalar
  • İlerlemiş çürükler
  • Diş etinde oluşan hastalıklar
  • Diş gıcırdatma ve sıkma problemleri
  • Tamamlanmamış kanal tedavileri
  • Yarı gömülü ya da tam gömülü 20 yaş dişleri
  • Ağız içi bakımlarının yapılmaması

Erken yaşlarda dişte oluşan travmalar, daha ileri yaşlarda diş lezyonunu oluşturabilir.

Diş Lezyonu Belirtileri Nelerdir?

Diş lezyonu bazı durumlarda hiçbir belirti göstermezken, bazı durumlarda ağrı en büyük belirtisidir. Ağrının şiddeti ise lezyonun durumuna göre değişebilir. hastaların bazılarında ağrı çok şiddetli geçebilirken,bazılarında hafif ve sadece basınç hissi şeklinde gerçekleşebilir. Dişlerde hassasiyet te diş lezyonu belirtileri arasındadır. Birçok hasta, özellikle soğuk ve sıcak içecekleri tükettikleri esnada ya da sonrasında dişlerinde hassasiyet hissedebilirler. Diş etlerinde şişme oluşması da bu rahatsızlığın belirtilerindendir. Bu şişlikler hastalar tarafından fark edilebileceği gibi bazı durumlarda sadece diş hekimleri tarafından tespit edilebilir. Birçok diş lezyonu vakası ise, ancak düzenli diş kontrollerinde tespit edilebilmektedir.

Diş Lezyonu Nasıl Oluşur?

Diş lezyonunun oluşumunda, değişik etkenler rol oynayabilir. Bunlardan en bilinenleri; diş kanalları, diş etleri ve dolaşım sistemi olarak sıralanabilir. Diş kanalları kaynaklı olan diş lezyonları, dişte bulunan çürüklerden dolayı oluşur. Çürükler tedavi edilmediği takdirde dişin pulpa tabakasına kadar ilerleyebilir. Diş eti kaynaklı diş lezyonları ise, düzenli diş eti bakımı yapılmadığından buralarda biriken bakterilerden dolayı meydana gelir.

Diş Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Diş lezyonunun tedavisine başlanmadan önce, röntgen çekilerek lezyonun durumu ve büyüklüğü tespit edilir. Diş lezyonu tedavisinin temel yöntemi kanal tedavisidir. Kanal tedavisi ile lezyonun yok edilmesi veya küçültülmesi ya da kurutulmasına çalışılır.

Kanal tedavisi ile istenen sonuç alınamadığında ilave cerrahi müdahaleler de uygulanabilir. tüm yöntemlerin uygulanmasına rağmen diş lezyonu temizlenemez ise, son çare olarak diş çekilir. Diş çekildikten sonra da, lezyonun bulunduğu bölge temizlenir.

Leave a Reply

Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?