Skip to main content
Genel

Diş Etinde Kist Oluşumu, Sebepleri

By 05 Şubat 2022Ocak 12th, 2023No Comments

Kist, yumuşak dokuda ve kemik içinde bulunan çevresinde ev zar olan ve içinde sıvı olan patolojik bir boşluktur. Kistler genelde hasta taradım fark edilmeyebilir. Zaman içerisinde de dışa doğru büyüme eğilimindedir. Çenede meydana gelen kistler, kistin boyutuna ve yerine göre cerrahi bir yöntemle çıkarılabilir. Bazı durumlarda bu kesitler tekrardan oluşabilecek için, kişinin rutin kontrollere mutlaka gitmesi gerekir. Diş Kisti her insanda bulunamaz ve ağrı hissettirmez. Fakat sıkıntılı olan diş kistler ağrıya sebep olabilir.

Bazı kistler yavaşça gelişir ve ağrı yapmadığı içinde kendisini gizler. Fark edilmeyen kistler zaman içerisinde çene kemiğine zarar verebilir. Büyüyüp geliştikçe de kemiğin kaybolmasına neden olur. Diş kistler kötü diş tedavilerinde, çürüklerden ya da diş travmaları dan dolayı oluşabilir. Diş Kistinde şişlik oluşabilir. Bu iyi bir şeydir. Mutlaka doktora başvurmanız gerekir. Şişkinliğin yanında ağrıya da sebep olan bu diş kistler oldukça zararlıdır.

Diş Kisti Riskleri

Diş kistler fark edilmediği durumlarda çene kemiğinin kırılmasına sebep olabilir. Aynı zamanda enfeksiyonu kana karıştığı da eklemlerde, kalbe ve böbreğe de zarar verebilir. Diş kistinde dolayı oluşan enfeksiyon organlara sıçradığında kötü sonuçlar doğurur.

Diş Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Kisti erken tespit edilirse diş çekilerek tedavi edilebilir. Fakat bu konularda dişin çekilmesi tek başına yeterli olmayacaktır. Çünkü diş çekildikten sorma diş kökünde bu kistin tamamen temizlenmiş olması gerekir. Eğer kökte yer alan kist temizlenmezse zaman içerisinde çene kistine dönüşecek ve daha kötü sonuçlar ortaya çıkacaktır. Diş Kisti den sadece ilaç tedavisi ile kurtul ak mümkün değildir. Bunun için cerrahi işlem ve rutin kontroller gerekir.

Diş Kisti Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş Kisti Ameliyatı geçiren bir kişi ameliyat sonrasında 2 saat boyunca bir şey yiyip içmemesi gerekir. Çünkü ameliyat sonrasında çorba gibi sıvı yiyecekler ameliyat yerine zarar verebilir. Ameliyat sonrasında iyileşme süreci bitene kadar sigara ve alkol tüketimine son vermek gerekir. Çünkü sigara ve alkol kullanımı ciddi sorunlara yol açacak ve iyileşme sürecini uzatacaktır.

Bebeklerde Görülen Diş Kisti

Bebeklerde görülen diş kisti erüpsiyon denir. Diş etinde sarımsı ya da mavimsi, yumuşak, sayfan bir çıkıntı şeklindedir sert dokuda olmadığı için görüntü vermezler.

Yetişkinlerde Görülen Diş Kisti

Yetişkinlerdeki diş kistler çok nadir görülür. Oluşmasına sebep olan birçok farklı nesne vardır. Yavaş bir şekilde büyürler ve ağrılı değillerdir içi akışkan, kubbe şeklinde ve 1 cm’den küçüktür. Yer olarak ise genellikle diş etinin yanak kısmına doğrudur. Yanında bulunan dişler canlılığını yitirmez. Yetişkinlerde oluşan bu diş Kisti kesi atılarak cerrahi bir işle le alınabilirler. Alındıktan sonra genelde diş kistinin tekrardan oluşması gibi bir durum gözlemlenmemiştir.

Leave a Reply

Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?