Skip to main content
Genel

Diş Etinde İltihap Olduğu Nasıl Anlaşılır? Diş İltihabı Nedir?

By 04 Şubat 2022Ocak 12th, 2023No Comments

Dişler, genellikle bir rahatsızlık olduğunda akla gelen uzuvlarımızdandır. Oysa beslenmenin ilk noktası olması ve dişlerdeki sorunlar tedavi edilmezse çok önemli rahatsızlıklara yol açması nedeni ile dişlerimize çok özen göstermeliyiz. Dişlerde en çok görülen rahatsızlıkların başında ise, diş ve diş eti iltihaplanmaları geliyor. Bu iki rahatsızlıkta, başta diş kaybı olmak üzere değişik ve önemli sorunların başlangıcı olabilir.

Diş Eti İltihabı Nedir?

Ağız ve diş sağlığı ile ilgili bir rahatsızlık olan diş eti iltihabı, genel olarak bakterilerden kaynaklanan bir enfeksiyon türüdür. bazı durumlarda küçük enfeksiyonlar şeklinde görülen bu rahatsızlık, özellikle yetişken kişilerde diş kayıplarına neden olabilmektedir.

Diş Eti İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Diş eti iltihabı, hasta tarafından kolaylıkla anlaşılamaz. Diş eti iltihabının en yaygın belirtileri şunlardır;

  • Diş etlerinde şişlik ve kızarıklıkların meydana gelmesi
  • Diş etlerinde hassasiyet oluşması
  • Diş ipi kullanılmasından sonra ya da diş fırçalama esnası ve sonrasında kanama oluşması
  • Diş etlerinde çekilme olması
  • Sağlam dişlerde dahi sallanma oluşumu
  • Çiğneme ve hatta konuşma sırasında ağrı oluşması
  • Soğuk ve sıcak içecekler ile besinlerde, aşırı hassasiyet hissetme

Bunların yanı sıra, diş eti iltihapları belirli bir seviyeden sonra kötü koku da oluştururlar. Bu nedenle, sebepsiz ağız kokusu başlayanlar diş eti iltihabından da şüphelenmelidirler.

Diş Eti İltihabının Nedenleri Nelerdir?

Diş eti iltihaplarının karşılaşılan en yaygın nedeni, diş taşlarının oluşmasıdır. Diş eti iltihaplarının diğer yaygın nedenleri ise şunlardır;

  • Sigara, tütün ve tütün mamullerinin tüketilmesi
  • Şeker hastalığı
  • Bazı ilaçların kullanımından kaynaklanan yan etkiler
  • Dolgularda oluşan kırıklar
  • Gebelik

Bunların yanı sıra, dişlerin yapısındaki bozukluklar ve kalıtsal faktörler de, diş eti iltihabına neden olabiliyor.

Diş Eti İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Diş eti iltihaplarının tedavisinden önce önlenmesi daha çok önem arz der. Bunun için de düzenli ve doğru bir ağız içi bakımı ve tartar temizliğinin yapılması gerekir. Diş eti iltihabı tespit edildiğinde ise, diş hekiminin müdahalesi gerekir. Diş eti iltihapları, diş doktorunun önerdiği şekilde temizlik ve bakım ile antibiyotik kullanımı ile tedavi edilebilir.

Diş İltihabı Nedir?

Dişlerin kök kısmında görülen diş iltihabı, dişlere gereken bakımın yapılmamasından ve bakterilerden kaynaklanan bir enfeksiyondur. Diş çürüklerinin tedavi edilmeyerek daha derinlere yayılmasından da diş iltihabı oluşabilir.

Diş iltihabı, yaygın olarak dişlerde sıcak ve soğuğa karşı aşırı hassasiyet duyma ve ağrı şeklinde kendisini gösterir. Diş iltihabının ileri dönemlerinde ise, yüz bölgesinde şişmeler de görülebilir.

Diş iltihabına, diş hekimlerinin genel muayenesi ve röntgen çekimi sayesinde teşhis konulur. Diş iltihabı erken dönemlerde antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı ile giderilebilir. Daha ileri dönemlerde ise, kanal tedavisi yapılarak diş kökleri alınır ve antibiyotik tedavisine devam edilir. Kanal tedavisi ile kurtarılamayan dişler ise, çekilmek zorunda kalınabilir.

Leave a Reply

Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?