Skip to main content

Ağız temizliğimize özen gösterdiğimiz kadar diş fırçamızın temizliğine de dikkat etmemiz çok önemlidir. Çünkü kirli bir fırçayla diş fırçalamak faydadan çok zarar verebilir. Diş fırçaları, birçok bakterinin üremesi için uygun bir ortamdır. Bu nedenle 3 ayda bir fırçamızı değiştirmek ve haftada birkaç kez iyice temizlemek ve faydalı olacaktır.

  • Bu bakteriler diş fırçalarında nasıl hayatlarını sürdürürler?

Ağızda hastalıklara neden olan bakteriler genellikle anaerobiklerdir. Yani oksijensiz ortamda yaşamlarını sürdürürler. Bu nedenle havasız, nemli, karanlık ve sıcak ortamlarda bırakılan diş fırçaları bakterilerin üremesi için oldukça elverişlilerdir. Bunları önlemek için evde çeşitli teknikler kullanılır.

  • Diş fırçası temizliği nasıl yapılır?

 

  • Öncelikle doğru bilinen bir yanlıştan bahsedecek olursak, diş fırçalarını temizlemek için sabun ya da deterjan gibi ürünleri kullanmak kesinlikle yapılmaması gereken şeylerdir. Bu ürünlerin yutulması oldukça zararlıdır. Temizledikten sonra hala sabun ve deterjan kalıntıları kalma ihtimali vardır. Bu da hayati tehlike yaratır.
  • Durulama: Her fırçalamadan sonra diş fırçanızı mutlaka durulamalısınız. Bu aşama çok önemlidir, aceleye getirilmemesi gerekir. Gerekirse tazyikli suyla fırça aralarından çıkmayan artıkları çıkarabilirsiniz. Durularken sıcak su tavsiye edilir. Çünkü sıcak su zararlı mikroorganizmaları öldürmekte daha başarılıdır.
  • Kurulama: Durulanan ve artıklardan tamamen arındırılan diş fırçaları güzelce kurulanmalıdır. Bu işlem için kağıt havlu kullanılabilir. Böylece anaerobik bakteriler havayla temas halinde bırakılarak hayatlarını sürdürmeleri önlenmiş olur.
  • Depolama: Kurulanan diş fırçalarını kapalı bir ortamda saklamak yanlış olacaktır. Ayrıca diğer bireylerin fırçalarıyla temas etmemesine özen gösterilmelidir. Bir diş fırçası tutucusuna diş fırçanızı dik bir şekilde yani fırça kısmı yukarıda olacak şekilde koymak en ideali olacaktır. Böylece fırçada kalan su damlaları aşağı doğru süzülür. Unutulmaması gereken kabın altında biriken suların boşaltılmasıdır. Yoksa fırça sapında küf oluşumu başlayabilir. Ayrıca diş fırçasının klozetin yanında olmadığına dikkat edilmelidir. Çünkü her sifon çekildiğinde bakteriler ortama dağılır.
  • Diş fırçası temizleme ürünleri: Diş fırçalarını temizlemek için özel olarak geliştirilen UV teknolojisini kullanan ürünler kullanılabilir. Ancak daha uygun fiyatlarda da kullanılabilen ürünler vardır. Örneğin klorheksidin gibi antibakteriyel gargaralarda haftada iki defa on beş dakika diş fırçanızı bekletmek çoğu bakterinin yok olmasını sağlayacaktır. Gargara yerine hidrojen peroksit (oksijenli su) de aynı işlevi görecektir.
  • Diş fırçalarını temizlemek için kaynatmak, mikrodalgaya atmak ya da bulaşık makinesine koymak gibi bazı teknikler biliniyor olabilir. Ancak bu çözümler fırça kıllarının bozulmasına sebep olabilir. Bu nedenle önerilen teknikler değillerdir.
  • Değiştirme: Diş fırçalarınız zamanla yıpranır. Bu da daha çok diş etlerine zarar verir. Bu nedenle kişiden kişiye değişebilmesine rağmen genellikle üç ayda bir diş fırçalarını mutlaka değiştirmek gereklidir.

Tüm bu yöntemlerle ağzımızı bakterilerden tamamen arındırmak tabiki mümkün değildir. Çünkü tüm bakteriler zararlı değildir. Bazılarının ağız florasında bulunması gereklidir.  Ancak temiz bir ağız, temiz bir fırça hayat kalitemizi oldukça arttırmaktadır. Daha ferah bir nefes istiyorsak diş fırçamızın bakımına da özen göstermek oldukça önemlidir.

Leave a Reply

Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?