Skip to main content

Diş eti tedavileri oldukça çeşitlidir. Cerrahi ve cerrahi olmayan tedaviler mevcuttur. Bazı tedavilerin hastalık nedeniyle yapılması gerekirken bazıları estetik olarak tercih edilebilir. Örneğin çeşitli nedenlerle diş eti iltihapları, diş eti çekilmeleri gibi sağlık sorunları meydana gelebilir. Bu da ilerledikçe diş kayıpları gibi sorunlar yaratabilir. Böyle durumlarda hekimler cerrahi tedavilere ihtiyaç duyabilirler. Çekilen diş etleri yerine greft koyularak eski haline getirilmeye çalışılabilir. Ya da gülündüğünde diş etlerinin fazla görünmesi, asimetrik diş etleri ve lekelenmeler gibi hayat kalitesini etkileyen durumlar oldukça rahatsız edici olabilir. Bu gibi durumlarda hastalar gülüş estetiklerini sağlayabilmek için diş hekimlerine başvururlar. Tedavi olarak da cerrahi ya da lazer gibi çeşitli yöntemlere başvurulur. Özellikle dişetlerinin lazer ile kesilmesi son zamanlarda oldukça tercih edilen bir yöntem olmaktadır.

Tüm bu tedavilerde acı hissedilip hissedilmemesi oldukça sübjektif bir konudur. Çünkü herkesin acı eşiği farklılık göstermektedir. Ancak diş eti tedavileri genellikle çok ağrılı tedaviler değillerdir. Tüm işlemler lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bu sayede işlem sırasında acı hissi olmaz. Anestezi etkisi geçtikten sonra rahatsızlık hissedilmesi normaldir. Ancak bu rahatsızlık birkaç gün sürecektir. Çünkü diş eti kendini oldukça çabuk yenileyen bir dokudur. Hekimler yine de gerekli görürlerse antibiyotik ve ağrı kesici gibi ilaçlar reçete edebilirler. Tamamen iyileşme de yaklaşık on ya da on dört gün içinde gerçekleşecektir.

Diş eti tedavilerinde tedavi sonrası ağız bakımı oldukça önemlidir. Dişleri fırçalamak asla aksatılmamalı, gargaralarla desteklenmelidir. Kanama sorunuyla karşılaşılsa bile fırçalamaktan asla vazgeçilmemelidir. Çünkü fırçalanmayan diş etleri temizlenemez, doku yıkımı oluşur, hastalığın tekrar etmesi kaçınılmaz hale gelir.

  • Diş eti tedavilerinde kullanılan cerrahi yöntemler nelerdir?

Gingivektomi: Bu tedavi yöntemi sadece diş etini ilgilendirir. Genellikle estetik nedenlerde kullanılan bir işlemdir. Diş eti lazer ile bir miktar kesilir. Böylece diş eti sınırları yeniden şekillendirilmiş olur. Gingivektomi lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Bu sayede işlem sırasında acı hissedilmez.

Flep operasyonu ve kemik cerrahisi: Bu tedavi yöntemi kemik erimesine sahip hastalarda kullanılır. Diş eti bir miktar kesilir, enfeksiyon yaratan diş taşları ve iltihaplı dokular temizlenir ve diş eti dokusu yeniden dikilerek şekillendirilir.

Mukogingival cerrahi: Ağız içindeki yumuşak dokuları ilgilendirir. Yeteriz yapışık diş eti yüksekliği, diş eti çekilmesi ve yüksek kas bağlantıları varlığında uygulanır.

Tüm bu tedaviler anestezi altında gerçekleştirildiği için tedavi sırasında acı hissedilmez. Tedavi sonrasında ise ağrı kesici takviyeler almak faydalı olabilir.

Leave a Reply

Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?