Skip to main content

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı Hakkında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Sağlıklı bir hamilelik ve doğum süreci için gerekli miktarda kalsiyum tüketmek, hamilelik öncesinde ve sırasında ağız ve diş bakımını doğru bir biçimde sürdürmek gibi birkaç konuya dikkate edilmesi gerekmektedir. Anne ve bebeğinin sağlığını korumak ve sağlıklı bir biçimde hamilelik sürecini tamamlamak için aşağıdaki öneriler dikkate alınmalıdır.

Planlanan Hamilelik Öncesinde Kontroller Tamamlanmalı

Hamilelik sırasında diş eti rahatsızlıkları ve diş kaybı gibi problemler yaşanmaması adına, planlanan hamilelik öncesinde, anne adaylarının diş sağlığı açısından hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Anne adayı, hamilelik öncesinde gerekli ağız ve diş sağlığı kontrolünden geçirilmesi ve var olan problemlerin mümkün olan en kısa sürede tedavi edilerek diş hekimi tarafından hamilelik için hazır hale getirilmesi gerekir.

Ağız ve Diş Bakımına ve Hijyenine Her Zaman Olduğundan Daha Çok Özen Gösterilmeli

Hayatın her döneminde ağız ve diş hijyenine önem verilmesi hem dişleri hem de genel çene sağlığını korumak için en önemli kurallardan biridir. Ancak hamilelikte çürüklerden korunmak ve diş etlerinin sağlığını sürdürebilmek için bu konu çok daha büyük bir önem taşır. Hormonlardan kaynaklanan diş eti problemleri nedeniyle günlük diş ve ağız temizliği sırasında kanamalar görünebilir. Bu durum da annenin diş fırçalamadan kaçınmasına neden olabilir. Diş eti kanaması görünse dahi dikkatli bir biçimde diş temizliğine devam edilmesi, çürük oluşumunu önleyecektir. Bir yandan günde en az iki kez diş fırçalamaya devam ederken bir yandan da düzenli aralıklarla ılık ve tuzlu su ile ağız gargarası yapılması diş etlerini rahatlatacaktır.

Kalsiyum ve Vitamin Bakımından Zengin Gıdalar Tüketilmeli

Hamilelik süresince annenin diş sağlığını koruyabilmesi için öncelikle kemiklerinin güçlü olması gerekeceğinden kalsiyum bakımından zengin gıdaların tüketilmesi önerilmektedir. Tahıllar, yumurta, balık, süt ve süt ürünleri, et, yeşil yapraklı sebzeler hem kalsiyum hem de vitamin ve fosfor bakımından zengin gıdalardır.

Hamilelik Süresince Diş Tedavileri Gerçekleştirilirken Dikkatli Olunmalı

Hamilelik süresince ilk 3 ay ve son 3 ay bebek gelişimi için oldukça önem taşıyan dönemler olduğu için bu dönemler boyunca diş tedavilerinin uygulanması uygun görünmemektedir. Hem kadın doğum uzmanıyla hem de diş hekimi ile yapılacak görüşmeler ve muayene sırasında aciliyet gerektirmediğine kanaat edilen diş tedavileri doğum sonrasına ertelenmelidir. Eğer enfeksiyon gibi hem annenin hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyecek acil bir durum var ise gerekli diş tedavisi diş hekimi tarafından titizlikle uygulanmalıdır.

Diş Tedavisi Sırasında Röntgen Çekimine ve Anestezi Uygulamalarına Karar Verilirken Hamilelik Durumu Göz Önünde Bulundurulmalı

Hamilelik sırasında anne adayları zorunlu durumlar haricinde ilaç kullanımından kaçınmaktadır. Diş tedavileri sırasında kullanılan lokal anestezi ise hem anneye hem de bebeğe herhangi bir zarar vermediği için lokal anestezi uygulanabilir. Ancak röntgen çekimi gibi işlemler mümkün olduğu sürece doğum sonrasına ertelenmeli ve hamilelik süresince tercih edilmemelidir.

Leave a Reply

Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?