Skip to main content

Diş fırçalama, ilk dişin çıkmasından itibaren kazanmamız gereken bir alışkanlıktır. Bebeklerde fırçalama ebeveynler tarafından yapılmaya başlansa da zamanla her bireyin bunu sorumluluk haline getirmesi gerekmektedir. Çünkü kaybedilen ağız hijyeni birçok sorunu da beraberinde getirir. Ağız sağlığımızın bozulmasına neden olur. Bu nedenle bembeyaz sağlıklı dişlerle gülümseyebilmek için yapmamız gereken ilk şey diş fırçalama alışkanlığı kazanmak ve bu fırçalamayı doğru bir şekilde yapmak olacaktır.

Eğer diş fırçalamazsak yemeklerden sonra dişler üzerinde artıklar birikir. Bu birikimler çoğunlukla diş eti olukları arasında olur ve zamanla plak olarak adlandırılırlar. Plakların oluşum yerleri nedeniyle doğru diş fırçalamak istiyorsak odak noktamız bu diş eti olukları olmalıdır. Eğer doğru fırçalamayı beceremezsek dişlerimiz zamanla sararır, kırılır, çatlar ve iltihaplanır.

  • Bahsettiğimiz bu doğru diş fırçalama teknikleri nelerdir?
  • İlk olarak fırça seçimimizi doğru yapmalıyız. Orta sertlikte düz başlı bir diş fırçası en ideal olanıdır.
  • Diş macununu yalnızca nohut tanesi kadar sıkmalısınız. Daha fazla macunun daha iyi temizleyeceği düşüncesi yanlıştır. Diş macunu seçiminde önemli olan da yeterli seviyede florürlü bir diş macunu olmasıdır.
  • Macun sıktıktan sonra su altına tutmak da doğru bildiğimiz yanlışlardan bir tanesidir. Çünkü ıslatılan fırçalar daha çabuk köpürür. Bu da dişlerimizin hemen temizlendiği hissine kapılmamıza neden olur. Diş macunu ağzımızda tükürüğümüzle birleşerek köpürmelidir. Ayrıca fazla köpük öğürme refleksini tetikler ve flor daha etkisini gösteremeden tükürmemize neden olur.
  • Daha sonra diş fırçamızın yarısını dişe yarısını diş etine gelecek şekilde konumlanmasına özen göstermeliyiz. Ayrıca diş fırçamızı diş etine doğru 45 derece eğimlendirmemiz gerekir. Bunun nedeni de fırça uçlarının olukların içine girmesini sağlamaktır.
  • Fırçayı ileri geri 5 defa titretip diş etinden dişe doğru süpürme hareketi yapmamız en doğru teknik olacaktır. Bu sayede tüm diş yüzeyindeki gıda kalıntıları ağız boşluğuna dolar. Sırasıyla üst ve alt dişlerin tüm ön, arka ve çiğneme yüzeyleri aynı teknik ile fırçalanmalıdır.
  • Fırçalarken fırçayı çok sert bastırmamalıyız. Bu hem dişlerimizde aşınmaya neden olur, hem de diş etlerimizde çekilme yapabilir.
  • Dişlerimizin fırçalanması bittikten sonra dilimizi de fırçalamak önemlidir. Fırçalanmayan dil de ağızda hijyen problemi yaratırken ağız kokusu de yapabilir.
  • Fırçalama süresi yaklaşık üç dakika olmalıdır. Bu teknik başta zor gelebilir. Ancak alışana kadar yılmadan uygulamak faydalı olacaktır.
  • Diş fırçası seçimimi nasıl yapmalıyım?

Fırçamızın orta sertlikte olduğuna dikkat etmeliyiz. Yumuşak kıllı fırçalar yeterince temizlik sağlayamazken çok sert olanlar da dişlerimizi aşındırabilir. Uygun boyutta ve düz başlı diş fırçaları ideal olacaktır. Elektrikli diş fırçaları kullanım kolaylığı açısından avantajlı olsa da asıl tavsiye edilen manuel diş fırçalarıdır. Eğer mümkünse ikisi kombin bir şekilde kullanılabilir.

Dişlerimizi doğru şekilde fırçaladıktan sonra diş ipi de kullanmalıyız. Böylece diş taşı oluşumu minimum seviyede tutulur. Tüm işlemler bittikten sonra ağız gargaraları ile tam bir ferahlık sağlanmış olur.

Leave a Reply

Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?