Skip to main content

Diş sağlığı, bireyin yaşam kalitesini önemli derecede etkiler. Çok çeşitli diş problemi yaşanırken bunların arasında diş eti kanamaları yaygın olarak görünenlerden biridir. Bu kanamanın nedeni çoğunlukla ağız hijyeninin yeterince iyi sağlanamamasıyla ilgilidir. Ancak daha ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Bu nedenle göz ardı etmeyip hekime görünmek faydalı olcaktır.

Diş eti, dişlerimizi sıkıca sararak öğütmeye yardımcı olur ve ayrıca yiyecek artıklarının periodontal bölgelere geçişini engeller. Ancak bu artıklar diş etlerinde birikerek zamanla plak ve tartar oluşumuna neden olurlar. Bu da diş etinde gingivitise neden olur. Hatta ilerledikçe periodontitise de dönüşebilir. Diş etinin kan damarlarından oldukça zengin olmasından dolayı en ufak bir diş fırçalama, diş ipi kullanımında ya da yemek sırasında kanama meydana gelir.

  • Nedenleri nelerdir?

Diş eti kanaması sadece dişle alakalı bir sorunu belirtmeyebilir. Ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:

  • En sık nedeni ağız hijyeninin yeterince sağlanamamasıdır. Günlük en az iki kez diş fırçalama alışkanlığı edinememek, diş ipi kullanmamak, düzenli profesyonel temizlik yaptırmamak diş eti hastalıklarının oluşmasına yol açar. İltihaplanan diş etleri hassaslaşır ve kızarır. Bu da en ufak kuvvette bile diş etlerinde kanamaya neden olur.
  • Dişleri çok sert fırçalamak ve sürekli kullanılan ağız bakım ürünlerini değiştirmek de kanamaya sebep olabilir.
  • Özellikle aspirin ve kumadin gibi kan sulandırıcı ilaçlar başta olmak üzere çeşitli ilaçlar da yan etki olarak spontan kanamalar yapabilirler. Bu ilaçları hekim kontrolünde almak önemlidir.
  • Gebelik de hormonal değişiklikler yapması nedeniyle ödem ve diş eti kanamasına sebep olabilir. Diş etlerine kan akışı artar ve fırçalarken kanama oluşabilir.
  • Sağlıksız beslenme, diş eti kanamasına yol açabilir. Çünkü işlenmiş gıdalarda bulunan bileşenler diş etinde tahriş ve hassasiyet yapabilir. Özellikle K ve C vitaminlerinden fakir diyetlerde diş etleri zarar görür ve kanama oluşur.
  • Her şeyin başı olan stres bağışıklığın düşmesi ve damar yapısının bozulmasına neden olarak diş eti kanaması da yapabilir.
  • Sigaranın etkilerinden biri de kuşkusuz ağız sağlığını bozmasıdır. İçerisindeki zararlı maddeler diş etinde enfeksiyon yapıp dolayısıyla kanamaya neden olabilir.
  • Ağız yapısına uygun olmayan protezler de diş etlerini tahriş edip kanatabilir.
  • Hemofili ve trombosit sayısında düşüş yaratan lösemi gibi kan hastalıklarında, diyabette, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıklarda kanama meydana gelebilir.

 

  • Tedavisi nasıl yapılır?

En güzel tedavi bireyin kendi ağız bakımını güzel bir şekilde yapmasıdır. Dişleri günde iki kez fırçalama alışkanlığı edinip her fırçalamadan sonra diş ipi uygulamak ve gerekirse gargaralar ile bu bakımı desteklemek yapılması gereken en önemli şeylerdir. Aksatmadan yılda iki kez diş hekimi kontrolü yaptırmak, hekim uygun görürse profesyonel diş taşı temizliği yaptırmak da faydalı olur.

Diğer sebeplerden kaynaklanan diş eti kanamaları da olabileceğini belirtmiştik. Bu nedenle yapılması gereken şeylerden biri de ağız hijyeninin sağlanmasına rağmen devam eden kanamalarda uzman bir doktora görünüp kanamanın asıl nedeninin belirlenmesi olacaktır.

Leave a Reply

Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?