Skip to main content

Diş ağrısı zaman zaman hepimizin başına gelen vee hayat kalitemizi de fazlasıyla düşüren bir durumdur. Bu durumla karşılaştığımızda çeşitli çözüm arayışlarına gireriz. Ama asıl yapmamız gereken geçici çözümler bulmak yerine kalıcı çözüm odaklı olmaktır.

Diş ağrısının birçok farklı nedeni olabilir. Kesin tanısının konulabilmesi için en yakın zamanda diş hekimine görünmek faydalı olacaktır. Yoksa ilerleyen zamanlarda geçer denilen diş ağrısı beraberinde çok daha büyük sorunları getirebilir.

  • Peki diş ağrısı nelerden kaynaklanabilir?

– Diş çürüğü: Diş ağrısının birincil nedeni diş çürüğüdür. Çürüğe neden olan bakteriler, tüketilen gıdalardaki fermente edilebilen karbonhidratla birleşerek asit oluştururlar. Bu da diş minesinde çürüğe neden olur.

– Dentin hassasiyeti: Dişin dış yüzeyindeki mine aşındığında ya da diş eti çekilmesi nedeniyle kök yüzeyi açığa çıktığında dentin tübülleri de etkilenir. Aşırı sıcak ve soğukta ani bir ağrı oluşur ve etken ortadan kalktığı zaman geçer.

– Gömülü dişler: 20’lik diş olarak bilinen dişler çenenin en sonunda yer alırlar. Bazen sürseler bile iyi temizlenemez ve çürük nedeniyle ağrıya sebep olurken bazen hiç sürmeyip gömülü kalabilirler. Hatta ilerledikçe kist oluşturabilirler.

Diş eti kaynaklı: Dişler kadar diş eti sağlığı da çok önemlidir. Her ağrı diş kaynaklı da olmaz. Sağlığını kaybeden diş eti çekilebilir, kanayabilir ve mavi-mor renk alabilir. Enfeksiyon nedeniyle apse oluşturabilir. Böylece basınç artar ve ağrı hissi meydana gelir.

– Sinüs kaynaklı: Sinüsler arka dişlerimizle temas halinde olabilir ve sinüslerin iltihaplanması sonucu oluşan sinüzit dişlerimizi de etkileyip ağrı oluşturabilir.

– Bruksizm: Gece uyurken dişlerimizi sıkıp gıcırdatabiliriz. Bu da sabah kalktığımızda şiddetli ağrılara sebep olabilir.

  • Diş ağrısına iyi gelen şeyler nelerdir?

Diş ağrıları genelde geceleri şiddetlenir. Bunun nedeni gece salgılanan hormonlar nedeniyle damar içi basıncın artmasıdır. Böyle durumlarda diş hekimine erişilemeyebilir. Evde alternatif çözüm arayışlarına girilir. Ancak asla dişe kolonya, alkol, aseton gibi maddeler temas ettirilmemelidir. Diş ağrısından kurtulmaya çalışırken diş etini tahriş etmek istemeyiz. Onun yerine ağrı kesiciler geçici çözüm yolu olarak kullanılabilir.

Diş ağrısının nedenine göre çeşitli alternatif yollar kullanılabilir. Hassasiyet nedeniyle oluşan diş ağrılarına tuzlu su ile gargara yapmak faydalı olacaktır. Tuzlu su ayrıca diş arasındaki artıkları gevşetebilir, dezenfektan görevi görebilir ve iltihabı da rahatlatabilir. Yumuşak bir diş fırçası ve hassasiyet giderici diş macunuyla dişleri fırçalamak da bir nebze rahatlama sağlar.

Yemek yedikten sonra oluşan ağrı yemek artıklarının diş aralarına kaçması nedeniyle oluşabilir. Bunun için yemekten sonra kesinlikle dişlerimizi fırçalamalı ve diş ipi ya da arayüz fırçası da kullanmalıyız.

Travma nedeniyle oluşan ağrılarda 20 dakika soğuk kompress uygulamak faydalı olacaktır. Soğuk uygulama sonrasında kan damarları kasılır, inflamasyon da hafifler ve ağrı azalır.

Karanfil yağı öjenol içermesi nedeniyle hem doğal bir ağrı kesicidir hem de iltihabi yanıtı da baskılar. Özellikle diş çürüğünde uzun yıllardır antiseptik olarak kullanılır.

Sarımsak da doğal bir antimikrobiyaldir. Ağrıyı dindirmek için de kullanılır. Sarımsağı ezip macun kıvamına getirerek ya da dişler arasında ezerek kullanılabilir.

Kekik güçlü bir antimikrobiyal ve antioksidan özellik gösterir. Suyla seyrelterek gargara şeklinde uygulanabilir.

Egzersiz yapmak da doğal ağrı kesici olan endorfin sağlar ve diş ağrısını hafifletebilir.

Tüm bunlar kalıcı değil geçici birer alternatiftirler. Asıl önemli olan her gün dişlerimizi en az iki defa fırçalamaktır. Yine de ağrıyla karşılaşırsak ve diş hekimine erişimimizin olmadığı bir zamanda olursa bu çözüm yolarını deneyebiliriz. Ancak en kısa zamanda bir diş hekimine görünmemiz gerektiği unutulmamalıdır.

Leave a Reply

Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?