Skip to main content

Ağız kokusu bir diğer adıyla halitozis, kimsenin başına gelmesini istemeyeceği sosyal hayatında kaygı yaratan bir sorundur. Tek bir sebebi yoktur. Ağız hijyeni nedeniyle oluşan ağız kokusunu önlemek için diş ipi, gargara, diş macunu gibi bir çok ürün piyasaya sunulmuştur. Ancak farklı tıbbi nedenler de ağız kokusunun sebepleri arasında sayılabilir. Bu nedenle ağız kokusu sorunu yaşadığımızda göz ardı etmeyip bir diş hekimine görünmekte fayda olacaktır.

  • Nedenleri nelerdir?

Gıdalar: Yemek yedikten sonra ağızda kalan yemek artıkları zamanla bakteri oluşumuna neden olur. Bu da elbette ki kötü kokuya neden olacaktır.

Sigara: Sigara gibi tütün ürünleri de ağızda kötü kokuya sebep olabilirler. Hatta diğer ağız kokusu nedenlerinden biri olan periodontal rahatsızlıklara da yol açabilirler.

Yetersiz ağız hijyeni: Düzenli olarak dişleri fırçalamazsak, diş ipi kullanmayı alışkanlık haline getirmezsek dişlerde plak oluşumu meydana gelir, plaklar da zamanla diş çürükleri oluşumuna ve periodontal hastalıklara neden olur. Bunlar da ağız kokusu oluşmasının önemli nedenlerindendir. Hatta dili temizlemediğimizde de dil kokuyu hapseder ve kötü kökü olarak dışarıya yansır. Eğer protez ya da aparey kullanıyorsak onları da düzenli olarak temizlemek gerekir. Temizlenmediği taktirde bakteriler orda da birikir ve kötü kokuya sebep olur.

Ağız kuruluğu: Tükürük ağzımızı sürekli yıkayarak kötü koku partiküllerini temizler. Eğer kserostomi de denilen ağız kuruluğu hastalığı mevcutsa ağızda kötü koku oluşumu başlayacaktır. Geceleri uyurken tükürük üretimi azalır. Bu nedenle sabahları kötü koku hissetmek normal olacaktır. Hatta ağzı açık uyuyanlarda daha büyük bir sorun teşkil eder. Uyku apnesi de gece boyu ağız solunumu yaptırdığı için ağız kuruluğu ve dolayısıyla ağız kokusuna neden olabilir.

İlaçlar: Bazı ilaçlar da tükürük üretiminin azalmasına bağılı olarak ağız kokusuna neden olur. Antihistaminikler ve idrar söktürücü ilaçlar yan etki olarak ağız kokusu yapabilirler.

Uzun süreli açlık: Açlık durumunda yağ yıkımı başlar ve keton cisimleri kana verilir. Bunun sonucunda da aseton adı verilen kötü kokulu gazlar solunum yoluyla dışarı atılır. Bu nedenle oruç gibi uzun süreli açlıklarda ağız kokusu sorunu meydana gelebilir.

Ağızdaki enfeksiyonlar: Mevcut olan diş eti enfeksiyonları (periodontitis), diş eti çekilmesi, diş çürükleri ve cerrahi sonrası oluşan yaralar ağız kokusuna neden olabilir.

Burun ve boğaz enfeksiyonları: Sinüzit, geniz akıntısı, boğaz enfeksiyonları ve bademcik taşı gibi nedenler ağız kokusunun nedenleri arasında sayılabilir.

Diğer tıbbi sebepler: Reflü gibi mide ve bağırsak sistemi hastalıkları, diyabet, kanser, bazı karaciğer ve böbrek hastalıkları, solunum yolu enfeksiyonları ve A vitamini eksikliğinde ağız kokusu problemi yaşanabilir.

  • Tedavisi nasıl yapılır?

Yapılacak ilk iş ağız hijyeni sağlamaktır. Yemeklerden sonra dişlerimizi florürlü bir diş macunu ile fırçalamalı, kalan gıda artıkları için diş ipi kullanmalı ve dilimizi de gerekirse fırçalamalıyız. Antibakteriyel ağız gargaraları da faydalı olacaktır. Eğer bunları yapmamıza rağmen bir sonuç alamazsak bir diş hekimine görünmeli ve çürük ya da periodontal bir hastalığınızın olup olmadığını kontrol ettirmeliyiz. Tüm bu tedaviler yapılmasına rağmen bir çözüme ulaşamazsak altta yatan başka bir tıbbi neden olabilir. Diş hekiminin de tavsiyesiyle uzman bir doktora görünmek faydalı olacaktır.

Leave a Reply

Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?