Skip to main content

Bebeğine emzik vermeyen ebeveyn neredeyse yoktur. Çünkü emzik sayesinde bebekler hem kolay uyurlar hem de kolay sakinleşirler. Bunun yanı sıra bebeğin meme isteğine karşılık vermek için de emzik kullanımı yapılmaktadır. Her insan bebekliğinde belli bir dönem boyunca emzik kullanmıştır. Emzik kullanımı, bazı uzmanlara göre faydalı bazılarına göreyse zararlıdır.

Ebeveynler daha çok bebeklerinin sakinleşmesi için emzik kullanımı yapsalar da atladıkları bir detay vardır. O da emzik kullanımın diş gelişimine etkisidir. Yapılan araştırmalarda emzik kullanan bebeklerin dişlerinde olumsuz durumların meydana geldiği görülmüştür. Peki, bebeklerde emzik kullanımı diş gelişimini nasıl etkiler? Emzik kullanımında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Emzik Kullanımı Bebeğin Diş Yapısına Nasıl Bir Zarar Verir?

Emzik kullanımı tamamen zararlı olan bir durum değildir. Ancak uzmanların önerdiği zaman aralıklarında kullanım yapmak gerekir. Emziği emen bebekler, emme hareketinden dolayı dillerini kullanırlar. Bu hareket esnasında ise ön dişlerini itmiş olurlar. Ön dişler ileri geldikçe alt dişler geride kalmaya başlar. Bunun sonucunda da alt-üst dişler arasında mesafe oluşmaya başlar. Eğer bebeğinize çok fazla emzik verirseniz, bu mesafenin hızlı bir şekilde açılmasına neden olabilirsiniz. Bundan dolayı bazı uzmanlar, emzik kullanımının bebeğin diş yapısına zarar verdiği görüşündedirler.

Bebeklerde Emzik Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bebeklerde emzik kullanımında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Emziğin kauçuktan üretilmesine dikkat edin.
  • Elde yıkama özelliğine sahip olan emzikleri almayın.
  • Emzik zedelendiğinde veya herhangi bir zarar uğradığında o emziğin kullanımına son verin.
  • Bir emziği uzun süre boyunca kullanmamanız gerekir.
  • Bebeğinizin ağzına emziği vermeden şekerli gıdalara dokundurmayın.
  • Bebeğinize emzik alırken yaşını da dikkate almanız gerekir.
  • Emziğin sağlam malzemelerden yapılmış olması gerekir.

Bunlara dikkat ettiğinizde emzik kullanımının bebeğinize bir zararı olmaz. Diş yapısının etkilenmemesi için de emziği uzun süre vermemeniz gerekir.

Bebeklere Emzik Kullanımına Ne Zaman Başlanmalıdır?

Bebeğinize çok erken dönemlerde emzik verirseniz, bu alışkanlığı bırakmalarında zorluk yaşayabilirsiniz. Eğer geç bir zamanda emzik vermeye kalkarsanız da bu sefer bebeğiniz emziği kabul etmeyebilir. Bundan dolayı uzmanlar, 3 aylık olan bir bebeğe emzik verilmesini daha uygun görmüşlerdir. Ancak bu zaman bazı bebeklerde farklılık gösterebilir.

Bebeğe Emzik Verilmeli Midir?

Emme içgüdüsü, bebeklere doğuştan verilmiştir. Bu nedenle anne memesini kolaylıkla emmektedirler. Emme hislerini bastırmak için de sürekli annelerini isterler. Anneler, buna çare için de emziğe başvururlar. Emzik, bebeğin emme içgüdüsünü tatmin edebilmesini sağlar. Ancak bazı anneler, memelerine alıştırmadan emziğe alıştırmaya kalkarlar. Bu çok yanlış bir yoldur. Çünkü bebeğiniz daha sonra memenizi kabul etmekte zorlanacaktır.

Bebeklerde Emzik Kullanımı Ne Zaman Sona Erdirilmelidir?

Bebeklerde emzik kullanımı belli bir zaman sonra sona erdirilmelidir. Diş yapısının zarar görmemesi için 2 yaşını dolduran bebeklerden emzik alınmalıdır. Eğer emziğe 2 yaşından sonra da devam edilirse üst-alt dişlerin mesafeleri kalıcı bir şekilde açılır.

Leave a Reply

Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?