Skip to main content

Ağız kokusu, diğer adıyla halitozis, çocuklarda da çok sık görülebilen bir sorundur. Çocuklarda günde en az iki kere diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak çok önemlidir. Ancak bazı durumlarda diş fırçalamak ağız kokusunu geçirmekte yeterli olmayabilir. Bu durumda ağız kokusunun patolojik bir nedene bağlı olduğunu düşünebiliriz. Ağız sağlığı dışında sistemik rahatsızlıklar da ağızda koku gibi belirtiler verebilir. Bunu tedavi edebilmek için asıl nedenin ne olduğunu bulmak faydalı olacaktır.

  • ÇOCUKLARDA AĞIZ KOKUSUNA NELER SEBEP OLABİLİR?

Fizyolojik ağız kokusu: Eğer ağız kokusu sabah uyanınca ortaya çıkıyorsa bu fizyolojik bir nedene bağlı olabilir. Bu nedenler arasında tükürük salgısının azlığı yani ağız kuruluğu, A ve B12 gibi vitamin ile demir ve çinko gibi mineral eksiklikleri, açlık ve dehidratasyon sayılabilir. Özellikle sporcu çocuklardaki ağız kokusunun nedeni yeteri kadar su içmemesinden kaynaklanan ağız kuruluğu olabilir. Yeterince su içmezler, yeterli tükürük üretilemez, kötü koku yayan bakteriler de ağızdan uzaklaştırılamaz ve hatta kokuya neden olan çürükler artmaya başlar. Bu nedenle su çok önemlidir.

Ağız içi unsurlar: Ağız içinde biriken tükürük, bakteri ve besin artıkları zamanla ağız kokusuna sebebiyet verebilir. Ayrıca bunlar zamanla diş eti iltihabı, diş çürükleri, ağız içi enfeksiyonlar, ülser, aft, diş hastalıkları ve yumuşak damak hastalıklarına neden olabilirler. Bu sayılanlar da ağız kokusunun nedenlerindendir.

Solunum yoluna bağlı nedenler: Solunum yollarında bulunan enfeksiyonlar da ağız kokusu nedenlerindendir. Boğaz ve akciğer enfeksiyonları; boğaz, bademcik ve burundaki iltihaplanmalar; sinüzit; bademcik taşları; kronik burun tıkanıklıkları ve geniz akıntısı örnek olarak verilebilir. Hatta geniz akıntısının tek belirtisi ağız kokusu olabilir. Özellikle sinüs enfeksiyonları burun ve boğazda sıvı birikimine yol açar, böylece bakteri birikmesi için harika bir ortam oluşur. Bunun sonucunda da diş fırçalamakla geçmeyen bir ağız kokusu ortaya çıkar. Şişen bademcikler de aynı şekilde bu soruna neden oluşturan önemli bir etkendir. Ayrıca çocukların solunum yollarını tıkayan yabancı cisimlerin de ağızda koku sorununa yol açtığı bilinmektedir.

Sistemik hastalıklar: Diyabet, diyabetik koma, kan hastalıkları, maligniteler, böbrek yetmezliği, metabolik hastalıklar ve zehirlenmeler ağız kokusuna neden olabilirler.

Mide ve bağırsak sistemine bağlı nedenler: Reflü, yemek borusu divertükülleri, mide çıkış darlığı, bağırsak emilim kusurları, karaciğer yetmezliği, helikobakter pilori enfeksiyonları ve paraziter hastalıklar bu başlık altında sayılabilir.

İlaçlar: Nitrat-nitritler, sitotoksik ajanlar, fenotiazinler, amfetaminler, dimetil sülfoksitler ve kloral hidrat ağız kokusuna neden olan ilaçlardandırlar.

Beslenme: Sarımsak, soğan, lahana, turp, alkol, kahve ve süt ürünleri tüketmek çocuklarda ağız kokusu yapabilir.

  • TEDAVİSİ

Ağız kokusu çocuklarda 2 aydan fazla sürerse kronikleşmiş kabul edilir. Çocuğun sağlığı açısından tedavi edilmelidir. Çünkü saydıklarımız gibi ağız hijyeni dışında çok farklı nedenler de ağız kokusuna neden olabilir. Ağız kokusunun tedavisi multidisipliner olarak planlanmalıdır. Diş hekimleri, kulak burun boğaz doktorları ve çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları tarafından tüm testler uygulanır. Böylece altta yatan neden belli olur ve gereken tedavi gerçekleştirilmiş olur. Ancak neden hijyen kaynaklı olmasa bile çocuklara küçük yaşta diş fırçalama alışkanlığı edindirilmelidir. Yoksa ilerleyen zamanlarda çok çeşitli sorunlar belirebilir.

Leave a Reply

Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?