Skip to main content

Otoimmun hastalıklar veya sistemik hastalıklar, vücudun tüm sistemlerini etkiler. Vücudumuzda sindirim, dolaşım, boşaltım, solunum, sinir, lenf, üreme ve iskelet sistemleri birbirleriyle ilişkilidir. Ancak bazı otoimmun hastalıklar, bu sistemlerin çalışmasını durdurabilir. Ağız ve diş, solunum ve sindirim sistemlerinin bir parçasıdır ve diş hekimliğinde sistemik hastalıklar çok önemlidir. Vücudun tüm sistemleri birbirleriyle etkileşim halinde çalışır. Ağız hastalıkları, tüm vücudu direkt veya dolaylı olarak etkileyebildiği gibi, bazı vücut hastalıkları da ağıza yansır. Sonuç olarak, sistemik bir rahatsızlık hem ağız yapısını hem de iyileşme sürecini etkiler.

Peki nedir bu sistemik hastalıklar ve diş tedavileri sırasında sistemik bir hastalığı olan hastalara implant yapılabilir mi?

Çok sayıda otoimmün hastalık vardır. Her bir hastalık için farklı tanı yöntemleri kullanılır. Sistemik hastalıkların başında Diyabet, tansiyon, epilepsi, lupus, tiroit, kanser, organ nakilleri, felç, HIV, kalp hastalığı Crohn ve kas distrofisi, astım, alerji ve diyaliz hastaları gelir. Kardiyovasküler sorunlar, diş hekimleri için en yaygın sistemik hasta grubudur. Sistemik hastalıklarda kullanılan ilaçların diş tedavisini doğrudan veya dolaylı olarak etkilemesi, diş hekimleri için önem arz etmektedir. Doktor, diş tedavisi öncesi hastanın sistemik hastalığını, ağız semptomlarını, diş tedavisi sırasında meydana gelebilecek komplikasyonları, kullanılan ilaçları ve dozajını göz önünde bulundurarak tedaviye başlar. Bu sebeple diş hekiminizi sistemik hastalığınız var ise bilgilendirmeniz önemlidir. Bu, meydana gelebilecek herhangi bir sorunda kolaylıkla ve profesyonelce müdahale edilebilmesini sağlar. Sistemik hastalıklar implant tedavisinde özellikle dikkat gerektiren hasta gruplarıdır. Sistemik bir hastalığınız var ise doktorunuzu bu konuda bilgilendirmeniz durumunda alınacak aksiyonlar ile birlikte sistemik hastalıkları olan hastalara implant yapılabilir mi sorusunun cevabına “evet” cevabı verilecektir.

İmplant tedavisi hakkında aklınıza takılan tüm soruları gidermek ve implant hakkında detaylı bilgiye sahip olabilmeniz için Uzman Diş Hekimi Mehmet Ali Koldaş tarafından hazırlanan makaleye göz atmanız faydalı olacaktır.

Mehmet Ali Koldaş

1989 yılında İzmir’de doğdu ilk orta eğitimini Torbalı’da tamamladıktan sonra liseyi İzmir Atatürk Lisesinde okudu. 2007 yılında Ege Üniversitesi Diş Hekimiliği Fakültesine başladı 2012 yılında Diş Hekimliğinde Uzmanlık sınavını kazanıp Süleyman Demirel Üniversitesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalında Uzmanlığa başladı 2017 yılında uzmanlık eğitimini tamamlayarak 2018 yılında Kliniğimizin kurucu doktoru olarak çalışmaya başladı.

Leave a Reply

Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?