İzmir Gömülü Diş Çekimi

Uzman Diş Hekimi Mehmet Ali Koldaş, Gömülü Diş Çekimi hakkında en doğru bilgiyi edinmeniz için bu içeriği kendi hazırladı.

diş çekimi

Dentomega ile şimdi iletişime geçin ve randevunuzu oluşturun. Hasta temsilcilerimiz 7 gün 24 saat sorularınızı yanıtlamak için hazır!

İnsanlar yıllar içinde pişmiş (daha kolay tüketilebilir) gıdalara geçtikçe çenelerde küçülme meydana gelmesi sonucu bazı dişler kemik içinde ve yumuşak doku içinde sürecek yer bulamayıp gömülü kalmaya başlamıştır.  Bir diğer faktör ise anne ve babadan alınan genlerde diş ve çene uyumsuzluğu görülmesi sebebiyle dişler gömülü kalmaktadır.

En çok gömülü kalan dişler 20 yaş dişleri üst ve alt panin dişleri ve küçük azı dişleridir. En sık gömülü kalan 20 yaş dişleri diş eti hastalığı, 20 yaş dişi çevresindeki enfeksiyon, çürük, komşu diş kökünde rezopsiyon, kist ve tümör sebebi belli olmayan ağrılar çene kırığı oluşumunun önlenmesi, ortodontik nedenler ile çekim kararı verilmektedir.

Gömülü diş çekimi yapılacağı zaman öncelikle hasta ağzı antiseptik bir solisyon ile çalkalatılır hasta steril örtü ile örtülür lokal anestezi uygulanır. Anestezinin etkinliği kontrol edildikten sonra, gömülü dişin üzerindeki diş eti ve kemik alınır.  Daha sonrasında eğer dişin pozisyonu uygunsa diş yükseltilir eğer dişin pozisyonu uygun değilse diş bölünür parça parça çıkartılır daha sonrasında serum ile bu alan yıkanır diş ve büyüme gelişim epitali o bölgeden çıkarılır.  Gömülü dişlerin çekimi yapılırken diş kırılması, dişin yer değiştirmesi, dişin yırtılması, komşu dişlere hasar verilmesi, sinir yaralanması, kemik kırılması gibi komplikasyonlar görülebilir bu sebepten uzman kişiler tarafından hassas bir teknik ile çekilmesi gerekmektedir.

Gömülü diş çekiminden sonra ödem (şişlik) beklenen bir durumdur.  3. Güne kadar şişlik maksimuma çıkar ve daha sonrasında inmeye başlar bu dönem yüzün dışından uygulanan soğuk kompres ile hastayı rahatlatır gerekirse steroidler ile ödem kontrol altına alınır anestezinin etkisinin geçmesi ile ağrı baş gösterebilir operasyondan hemen sonra anestezinin etkisi geçmeden hasta ağrı kesici antiinflamatuaral başlaması gerekmektedir.

Gömülü diş çekiminden sonra çalkalama ve tükürme sebebiyle ağızda pıhtı yerinden oynayabilir tekrardan kanama görülebilir bu gibi durumlarda tekrardan tampon uygulaması yapılıp beklenmelidir.  Nadir durumlarda da olsa enfeksiyon gözlemlenmektedir bunun da sebebi çoğunlukla ilgili bölgede diş kökü bırakılması sigara içilmesi ve yiyecek artığı kaçırılmasından kaynaklı olabilir. Bu durum antibiyotiklerle kontrol altına alınmaktadır.

Diş çekiminden sonra hasta ilk üç gün tanesiz gıdalarla beslenmeli, ilk 24 saat ağız dışından mutlaka buz uygulanmalı, ilk 24 saat tükürme çalkalama yapmamalı, ilk 72 saat sigara tütün ve tütün mamülleri içmemeli, dudaktaki uyuşukluk geçene kadar dudağı çiğnememek için yeme içme faaliyeti yapılmamalı doktorun yazdığı reçeteye doktorun yazdığı şekilde uymalıdır. Ağıza koyulan tamponu da en az 30 dakika ısırması gerekir.

Diş Hekimlerimiz Sizin İçin Açıklıyor

Uzman Diş Hekimi Mehmet Ali Koldaş, Gömülü Diş Çekimi hakkında en doğru bilgiyi edinmeniz için bu içeriği kendi hazırladı.

Mehmet Ali Koldaş

Gömülü Diş Çekimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

20'lik diş nedir?

Genellikle kendine yer bulamayıp, üzeri diş eti veya kemik ile kaplı dişlere denir.

20 yaş dişleri sıkıntı verir mi?

20 yaş dişi diş eti ile kaplı kısmına bağı olarak zaman zaman enfeksiyon yapabilir. Sıklıkla enfeksiyon, şişlik, akıntı, ağız açmada azalma meydana gelir.

Tüm 20 yaş dişlerinin çekilmesi gerekir mi?

20 yaş dişler etrafa zarar vermekte ise, yarım sürülü ise, pozisyonu bozuk ise, yeteri kadar temizlenmiyor ise başka tedavi ile ağızda kalamayacaksa mutlaka çekilmelidir.

Diş çekimi nasıl yapılabilir?

Diş eti ya da kemikle kaplı 20 yaş dişinin açığa çıkarılması ve ufak parçalara ayırarak çekilmelidir.  Lokal anestezi altında yapılır ve ağrısız bir işlemdir.

20 yaş dişi çekiminden sonra neler beklenmektedir?

Çekim yapıldıktan sonra bölgede şişlik ve ağrı gözlemlenebilir. Ayrıca kas spazmına bağlı olarak ağız açmada güçlükte görülebilir.

20 yaş diş çekiminin ardından nelere dikkat etmeliyim?

  • Operasyondan sonra 2 saat boyunca hiç bir şey yeyip içmeyin.
  • Aşırı sıcak ya da soğuk şeyler tüketmeyin.
  • En az bir hafta sigara tüketmeyin.
  • Operasyon bölgesine dışarıdan 24 saat soğuk kompres uygulayın.
  • Doktorun önerdiği ilaçları tarif edilen şekilde ve saatte alın.
  • Operasyondan 1 hafta sonra dikişleri aldırmak için, doktora başvurun.
  • Beklenmeyen bir durum olursa lütfen doktorunuza danışın.

Gömülü diş çekimi nedir?

Dişin sürmesini engelleyen diş eti,kemik veya başka bir dişten kaynaklı ağız içinde olmaması durumuna denir. En çok gömülü kalan dişler 20’lik dişlerdir. Çenelerde dişler kendine yer bulamayınca gömülü kalmaktadırlar.

Gömülü diş çekimi ile diş çekimi arasındaki fark nedir?

Gömülü diş çoğunlukla diş eti altında bazen de kemiğin içinde olmaktadır, o yüzden cerrahi müdahale ile alınırken, normal dişler ağız içinde gözüken kısmından tutularak çekilmektedir.

Harika bir gülüşe sahip olmak, sandığınız kadar zor değil.

Dentomega'yı şimdi arayarak hemen randevunuzu oluşturabilirsiniz. Sağlıklı gülüşler dileriz.

Telefon Numaralarımız

7 Gün 24 Saat Arayabilirsiniz 0 232 388 77 99

Bizimle İletişimde Kalın