Skip to main content

Sinüzit, sinüs boşluklarının iltihaplanması durumudur ve genellikle burun tıkanıklığı, baş ağrısı ve yüz ağrısı gibi semptomlara neden olabilir. Bazı durumlarda, sinüzit diş ağrısına da yol açabilir. İşte sinüzit sebepli diş ağrısıyla ilgili birkaç olası neden:

  1. Proksimal Sinir Uyarımı: Sinüs iltihabı, yüz ve diş bölgesinde bulunan sinir uçlarını etkileyebilir. Bu durum, sinüslerin şişmesi ve sinir uçlarına baskı yapması sonucu diş ağrısına neden olabilir.
  2. Dişlerin Sinüsle İlişkisi: Üst arka dişler (molarlar), sinüs boşluklarıyla yakın bir ilişki içindedir. Sinüzit durumunda, sinüs boşluklarındaki iltihap diş köklerine baskı yapabilir ve bu da diş ağrısına yol açabilir.
  3. Diş İltihabı ve Sinüs İltihabı İlişkisi: Diş eti iltihabı veya diş apsesi gibi ağız içindeki enfeksiyonlar, sinüs bölgesine yayılabilir ve sinüzit oluşturabilir. Bu durumda, sinüs iltihabı diş ağrısına neden olabilir.
  4. Refleks Ağrı: Sinüzit nedeniyle yüz bölgesindeki ağrı, bazen çene ve diş bölgesine de yayılabilir. Bu, sinir uyarımına bağlı olarak, sinüzit nedeniyle hissedilen ağrının diş bölgesine yansıması olabilir.
  5. Gözyaşı Kanalı Bağlantısı: Göz çevresindeki sinüs boşlukları, gözyaşı kanalları ile bağlantılıdır. Sinüzit durumunda, burun tıkanıklığına bağlı olarak gözyaşı kanallarının bozulması, göz çevresinde ve üst dişlerde ağrıya neden olabilir.

Eğer sinüzit sebepli diş ağrısı şüphesi varsa, bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmelidir. Çünkü bazen diş ağrısı, diş çürüğü, diş eti hastalığı veya diğer diş sorunlarından kaynaklanabilir. Sinüzit tedavisi genellikle antibiyotikler, dekonjestanlar ve semptomları hafifletmeye yönelik diğer ilaçları içerir. Sinüzit durumunda diş ağrısı devam ediyorsa, diş hekimi ve kulak burun boğaz uzmanı gibi uzmanlara danışmak önemlidir.

Mehmet Ali Koldaş

1989 yılında İzmir’de doğdu ilk orta eğitimini Torbalı’da tamamladıktan sonra liseyi İzmir Atatürk Lisesinde okudu. 2007 yılında Ege Üniversitesi Diş Hekimiliği Fakültesine başladı 2012 yılında Diş Hekimliğinde Uzmanlık sınavını kazanıp Süleyman Demirel Üniversitesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalında Uzmanlığa başladı 2017 yılında uzmanlık eğitimini tamamlayarak 2018 yılında Kliniğimizin kurucu doktoru olarak çalışmaya başladı.

Leave a Reply

Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?