Skip to main content

Dental sütur, diş hekimliği alanında cerrahi işlemlerde doku kenarlarını bir arada tutmak veya dikmek için kullanılan malzemelerdir. Bu süturlar genellikle emilir veya çözünür özelliktedir, böylece dikişlerin alınması için ek bir müdahaleye gerek kalmaz. Diş hekimleri farklı cerrahi durumlar için çeşitli dental sütur türlerini tercih edebilir. İşte bazı yaygın dental sütur çeşitleri:

  1. Gut Süturlar: Bu tür süturlar genellikle doğal bir ipek olan gut dokusundan yapılır. Emilebilir özelliktedir ve genellikle cerrahi işlemlerden sonra dikişlerin alınmasına gerek kalmaz.
  2. Polyglactin (Vicryl) Süturlar: Bu tip süturlar genellikle poliglaktik asit içerir ve emilir özelliktedir. Emilme süreci birkaç hafta sürebilir ve genellikle dikiş alımına ihtiyaç duyulmaz.
  3. Poliglekapron (Monocryl) Süturlar: Monocryl süturlar, poliglekapron içerir ve çözünür bir yapıya sahiptir. Genellikle yumuşak doku cerrahisinde kullanılır.
  4. Polipropilen Süturlar: Bu süturlar genellikle dayanıklı bir malzeme olan polipropilen içerir. Emilme özellikleri yoktur, bu nedenle dikiş alınması gerekebilir.
  5. Polietilen Süturlar: Bu tür süturlar genellikle yüksek mukavemetli bir plastik olan polietilen içerir. Özellikle cerrahi işlemlerde kullanılır.
  6. Titanyum Süturlar: Bazı durumlarda, özellikle implant cerrahisinde, titanyum süturlar tercih edilebilir. Bu süturlar genellikle vücutta kalıcı kalabilir.

Dentistiniz, hangi tür süturun kullanılacağını belirlemede ve nasıl bakılacağınıza dair talimatlar vermede uzmanlığına dayanacaktır. Cerrahi işlemlerden sonra dikiş alımının gerekli olup olmadığını belirlemek için diş hekiminizle iletişim kurmanız önemlidir.

Mehmet Ali Koldaş

1989 yılında İzmir’de doğdu ilk orta eğitimini Torbalı’da tamamladıktan sonra liseyi İzmir Atatürk Lisesinde okudu. 2007 yılında Ege Üniversitesi Diş Hekimiliği Fakültesine başladı 2012 yılında Diş Hekimliğinde Uzmanlık sınavını kazanıp Süleyman Demirel Üniversitesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalında Uzmanlığa başladı 2017 yılında uzmanlık eğitimini tamamlayarak 2018 yılında Kliniğimizin kurucu doktoru olarak çalışmaya başladı.

Leave a Reply

Konuşmayı Başlat
1
Bize Whatsapp'tan Yazın
Merhaba
Nasıl yardımcı olabiliriz?