Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji)

Üstün Hizmet.

Size en iyiyi sunmak için çok çalışıyoruz.

Memnuniyet.

Her defasında sizi memnun etmeyi amaçlıyoruz.

Güven.

Ağız sağlığınız Dentomega ile güvenilir ellerde.

Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji) uygulamasını sizin için en basit haliyle anlattık

Sağlıklı bir kişide diş etleri açık pembe renklidir ve diş fırçalama sırasında kanama görünmez. Ancak diş yüzeyinde biriken yapışkan yapıda, açık sarı ve yumuşak bakteri plakları ve bu bakterilerden oluşan iltihaplar nedeniyle diş eti ve diş etinin altında bulunan kemiklerin sağlığı bozulur ve diş eti hastalıklarıyla karşılaşılır.

Çürümemiş, tamamen sağlıklı dişlerin bile kaybedilmesine neden olabilecek kadar ciddi problemlere neden olabilen diş eti hastalıkları fark edildiğinde vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulması gereken, ağız ve diş sağlığı açısından birincil derece öneme sahip sağlık sorunlarıdır. Yumuşak dokuya yönelik problemlerin teşhis ve tedavisiyle ilgilenen modern diş hekimliği alanı olan Periodontoloji, ağız ve diş sağlığının korunması ve diş etindeki rahatsızlıkların tedavi edilmesiyle ilgilenmektedir.
Sağlıklı diş eti, açık pembe rengiyle kendini belli eder ve günlük fırçalama işlemlerinde hiçbir zaman kanamaz. Dişleri saran periodontal dokuların enfeksiyon sebebiyle zarar görmesi ve ileri aşamada bu durumun kanamanın yanı sıra ağrıya da neden olmasıyla diş eti hastalıkları hastanın ağız ve diş sağlığını ileri seviyede tehdit etmeye başlar. Ciddiye alınması gerekecek kadar önemli enfeksiyonlar olan diş eti hastalıkları, bazı durumlardaysa uzun seneler boyunca herhangi bir belirti olmaksızın ilerleyebilmektedir. Bunun için hastanın düzenli muayeneleri ihmal etmemesi önemlidir. Diş eti destek doku mahiyetinde olduğu için ihmal neticesinde çürük olmayan dişlerin bile kaybı söz konusudur. Desteğinden yoksun kalan dişler zamanla sallanmaya başlayarak, diş eti hastalıkları yüzünden çekilmek zorunda kalınabilir.
Bakteri plağının, diş etinde enflamasyon oluşturmasıyla başlayan diş eti hastalıkları bir sonraki aşamada gingivitis adı verilen hale dönüşür ki, bu aşama diş etinde iltihap görülen aşamadır. Bu aşamada hala enfeksiyon dişi destekleyen kemik dokuya geçmemiş olduğundan, başarılı tedavi uygulanması neticesinde hastanın diş kaybı önlenebilir ve tam iyileşme sağlanabilir.
Diş taşı ve bakteri plağının temizlenmesiyle gingivitis aşamasındaki diş eti rahatsızlıklarının tedavisi yapılabilmektedir. Nispeten erken dönem olarak kabul edilen bu aşamada tedavinin başarıya ulaşması, diş taşının ve bakteri plaklarının tamamen ortadan kaldırılmasına bağlıdır. Temizleme işleminden sonra hastalığa neden olan bakteriler ağızdan tamamen uzaklaştırıldığı için diş eti hızla iyileşmeye başlar. Bu tip diş eti tedavileri hastaların büyük bölümünde iltihabın tamamen ortadan kaldırılması ve diş etinin dişlere tekrar güçlü bir şekilde yapışması için yeterli olmaktadır. Tabi bu tedavi sürecinin son aşamasında diş hekimi, hastasının ağız ve diş sağlığı konusunda hangi konularda dikkatli olması gerektiğini izah etmekte ve hastanın da hekim tarafından verilen tavsiyelere uyarak, ağız ve diş sağlığını ihmal etmeden düzenli olarak yapması gerekmektedir. Tedavi sonrası düzenli kontroller aksatılmadan, diş taşı ve bakteri plağının ortadan kaldırılması sayesinde hasta aynı diş eti rahatsızlığını tekrar yaşamadan, ağız ve diş sağlığını uzun süreli geri kazanmaktadır.

Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Diş taşı (tartar) neden oluşur?

Bakterilerin diş yüzeyinden temizlenmemesi durumunda dişlerin yüzeyinde plak haline gelir ve zaman içerisinde tükürükteki minerallerle birleşerek sertleşir diş taşı (tartar) oluşur.

Sağlıksız diş etinin belirtileri nelerdir?

Sağlıksız ve hastalıklı diş etlerine sahip bireylerde aşağıdaki belirtiler görülmektedir.

  •        Diş etinde kızarıklık, hassaslaşma ve şişlik,
  •        Diş fırçalama sırasında kanama,
  •        Giderilemeyen ağız kokusu ve ağızda acı bir tat olması,
  •        Diş eti çekilmesi ve dişlerin seviyelerinde değişiklikler.

Diş eti hastalıkları tedavi edilmezse kişinin hayatını ne şekilde etkiler?

Sadece diş etinde olan ve diş etini etkileyen iltihaplara ‘Gingivits’ denir. Gingivits ciddiye alınarak zamanında tedavi edilmezse diş etinin altındaki kemiği de etkiler ve ‘Periodontitis’e dönüşebilir. Bu hastalık hala tedavi edilmemiş olursa diş kaybına neden olarak kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir.

Diş eti hastalıkları nasıl tedavi edilir ve hastalığın oluşması nasıl önlenir?

Öncelikle diş yüzeyinde bulunan tartar (diş taşı) diş yüzeyinden temizlenir ve ağız hijyenin sağlanması için gerekli işlemler yapılır. Eğer iltihaplı bir bölge var ise diş hekimleri tarafından  antibiyotik tedavilerine başvurulabilir.

Diş eti hastalığı daha çok ilerlediyse ve diş köklerini de etkiledi ise ‘Küretaj’ denilen diş kökü yüzeylerinin temizlendiği bir işlem yapılması tercih edilir.

Diş eti hastalıklarının en ileri seviyesi olan iltihabın diş etinin altında bulunan kemiğe kadar ulaşması durumunda ise diş etinde cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulabilir.

Diş taşı temizliği ne sıklıkta yapılmalıdır?

Sağlıklı bir bireyde her 6 ayda 1 diş taşı (tartar) temizliği yapılması gerekmektedir.

Diş taşı temizliği sırasında ve sonrasında ağrı hissedilir mi?

  • Diş taşı temizliği sırasında birçok hasta hiçbir ağrı ya da sızı hissetmezken bazı hassas hastalarda lokal anestezi ile temizlik yapılan bölge uyuşturulur. Diş yüzeyinin temizlenmesinin ardından belirli bir süre hassasiyet görülmesi normal ve geçici bir durumdur.

Hamilelik sırasında diş kaybı yaşamamak için neler yapmak gerekir?

  • Hamilelik öncesinde genel bir değerlendirme yapılmalı, diş eti sağlığı kontrol edilmeli ve gereken tüm tedaviler tamamlanmalıdır. Önemsenmeyen veya fark edilmeyen diş eti hastalıkları tedavi edilmez ise erken doğum ve düşük riskini artırmaktadır.

Diş etleri neden çekilir?

  • Dişeti çekilmesi birden fazla sebebe bağlı olarak gelişebilir bunlardan bir kaçı;
    -sert diş fırçası ile sert fırçalama yapmak
    -dişlerdeki yer değişimleri,çapraşıklıklar
    -eski dolgu ve porselenler kaplamalar
    -yanlış yapılmış dolgu ve porselen kaplamalar
    -yanlış diş fırçalama tekniği
    -diş sıkma alışkanlığı

Diş etim çekilince diş kaybı yaşar mıyım?

  • Diş eti çekildikçe altındaki kemik dokusu da erimeye başlar,kemik belli bir seviyeye kadar eriyince diş sallanır ve dişin kaybı gerçekleşir.

Lazerli diş eti tedavisi nedir?

  • Aşırı kemik kaybı olmayan dişlerde derin temizlikle beraber lazer( WPT (Wavelength- optimized Periodontal Therapy) tedavisi uygulanarak dokularda daha hızlı bir iyileşme ve dezenfeksiyon sağlanabilir.

Sigara kullanmak diş eti rahatsızlıklarına sebep olur mu?

  • Sigara kullanmak genellikle vücutta yıkım markerlarını arttırdığı için ,dişin etrafında da kemik yıkımı arttırır ve diş etlerinde rahatsızlık yaratır.

Diş eti hassasiyeti neden olur ve nasıl geçer?

  • Diş hassasiyeti; diş eti çekilmesi ,çekilmiş dişler sonucu komşu dişlerde açığa çıkan diş yüzeylerinde sıcak, soğuk,tatlı,ekşi gıdalar etkisiyle oluşur. Tedavisinde hassasiyet giderici ajanlar ve düşük enerjili LAZER uygulaması yapılmaktadır.

Diş fırçalarını ne kadar sürede değiştirmeliyiz?

  • Fırçaya karşıdan bakıldığında fırça kılları yana doğru yatmaya başladı ise o fırçayı değiştirmek gerekmektedir. Ortalama 3-4 ay sürede kullanıma bağlı olarak diş fırçalarını değiştirmek gerekir.

Diş fırçasının üzerine ne kadar diş macunu koymalıyız?

Fırçanın üzerine mercimek büyüklüğünde bir macun koyup ,ıslatmadan fırçalamaya başlamak gerekir. Islatıldığında macun hızlı köpüreceği için çok hızlı ağız çalkalanır. Bu yüzden macunu ıslatmamak gerekir.

Şarjlı diş fırçası mı kullanmalıyız? Normal diş fırçası ve şarjlı diş fırçası arasındaki fark nedir?

İki fırça tipinde de temel hedef diş yüzeyindeki plağı kaldırmaktır. Etkili fırçalama, yeterli süre yapıldığı müddetçe ikisi arasında bir fark yoktur. Ama ikisi eşit sürede kullanıldığında şarjlı fırçanın manuel yönteme göre daha fazla sayıda fırça darbesi vurduğu gösterilmiştir.

Tedavi fiyatlarını mı öğrenmek istiyorsunuz?
Çok basit.

Dentomega ile iletişime geçmenin harika yolları var, dilerseniz ekranın sağ alt köşesinde bulunan konuşma penceresinden temsilcimize yazabilir, bizi hemen arayabilir ya da yandaki e-mail formunu doldurup bize mail gönderebilirsiniz.

Adalet Mah. Manas Bulvarı
72/A Bayraklı / İZMİR
Yol Tarifi Al

+90 232 388 77 99

+90 545 380 70 90






    Harika bir gülüşe sahip olmak,
    sandığınız kadar zor değil.